martes, 17 de noviembre de 2009

CÀNCER, UNA MALALTIA AMBIENTAL

Què és el Càncer?

El càncer és un tipus de malalties en què un grup de cèl·lules desenvolupen un creixement descontrolat. Existeixen al voltant de 200 tipus de càncers (tumors malignes). Però cadascun d'ells posseïx unes característiques particulars.

Com bé sabem les cèl·lules es divideixen periòdicament i de forma regular amb la finalitat de reemplaçar a les ja envellides o mortes, i mantenir així la integritat i el correcte funcionament dels diferents òrgans. El procés de divisió de les cèl·lules està regulat per una sèrie de mecanismes de control que indiquen a la cèl·lula quan començar a dividir-se i quan quedar-se estàtica. Quan aquests mecanismes de control s'alteren en una cèl·lula, aquesta i les seves descendents inicien una divisió incontrolada, que amb el temps donarà lloc a un tumor o nódul.

Quan les cèl·lules que constituïxen dit tumor no posseïxen la capacitat d'envair i destruir altres òrgans, anem a parlar de tumors benignes. Però quan aquestes cèl·lules a més de créixer sense control sofrixen noves alteracions i adquireixen la facultat d'envair teixits i òrgans del voltant (infiltració), i de traslladar-se i proliferar en altres parts de l'organisme (metàstasi), es denomina tumor maligne, que és al que cridem càncer. No en tots els càncers apareix un nódul. En les leucèmies les cèl·lules alterades creixen i envaïxen la medul·la òssia (teixit que s'encarrega de la formació de les cèl·lules de la sang). Amb el temps, les cèl·lules surten a l'exterior i envaïxen la sang i altres òrgans.

Degut a la gran quantitat de càncers existents, vos adjunte una pagina web on, qui vulga, pot consultar els diferents tipus de càncers, i una xicoteta síntesi dels següents:

http://www.noah-health.org/es/cancer/types/

El càncer, una malaltia ambiental

Existeixen variats factors en el medi ambient capaços de provocar o de facilitar el desenvolupament del càncer. Alguns d'ells existeixen naturalment en l'ambient, tals com algunes radiacions, microrganismos, substàncies químiques naturals produïdes per organismes vius, minerals com el asbest, radioactividad natural. Uns altres han estat produïts o incrementats directa o indirectament per l'impacte de les activitats de l'home sobre l’ambient; com els subproductos de la combustió del petroli, substàncies químiques artificials, additius o pesticidas residuals en els menjars, algunes drogues i medicaments, modificacions atmosfèriques, etc. En aquest aspecte, els factors ambientals poden ser dividits en diverses categories:

· Agents infecciosos: virus o bacteris que provoquen el càncer. Els més comuns són virus tals com virus papiloma (relacionat amb el càncer de coll d'úter), els virus de l'hepatitis B i C (relacionats amb els hepatomas) i en menor mesura el virus Epstein Barr, agent etiológico de la mononucleosis. L'únic bacteri a la qual s’ha trobat fins a ara una relació directa amb el càncer és el Heliobacter pylori, que pot donar origen a càncer gàstric en part per causar úlceres gàstriques.

· Radiacions: Totes les radiacions ionizants d'intensitat suficient són capaces de causar danys en el material genètic, el que al seu torn pot desencadenar un càncer amb el temps. Així s'han associat augments en la incidència de càncers en persones exposades a radioactividad, tant provocada per l'home, com les víctimes dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki, com les de Chernobyl, com les radiacions provinents del gas radón (que s'acumula en les cases poc ventilades d'aquelles parts del món on aquest gas abunda en el sòl), com radiació electromagnètica provinent de línies d'alta tensió o d'electrodomèstics. No obstant això, llevat de els casos de càncer de tiroides provocats per absorció d'I131 (Iodo 131) emès després d'accidents o bombardejos nuclears, tots aquests factors tenen un pes molt baix en la incidència general de càncer. La majoria dels casos de càncer provocats per les radiacions són causats per l'exposició excessiva als raigos ultraviolats tipus B del sol, causants en la seva major part de melanoma i responsables potser de fins a un 2% de les morts per càncer. Molts investigadors creuen que la freqüència de cremades solars durant durant la infantesa és més important per a la generació de melanomes en la vida adulta que l'exposició acumulativa a la llum solar. Així les persones que es bronzegen sense cremar-se tenen un risc molt menor.

· Minerals i compostos químics: Alguns minerals tals com el asbest, han estat relacionats amb el càncer de pulmó. Altres substàncies químiques com les emissions de la combustió del petroli i els seus derivats, els pesticides derivades del arsènic, les pintures,el sutge, els olis minerals, etc. han estat associats al càncer de pulmó i de pell. Medicaments com totes les substàncies amb activitat estrogénica (entre elles certs anticonceptius orals) i compostos capaços de convertir-se en estrógens en l'organisme, com alguns pesticidas (DDT) i en general hidrocarburs clorats han estat relacionats en major o menor mesura amb el risc de càncer en el tracte genital femení i de mama. No obstant això l'evidència no indica una participació important d'aquests productes en la incidència generalde càncer i la formulació dels medicaments que contenen estrógenos s'ha modificat de manera tal que els riscos de contreure càncer per un tractament perllongat amb els mateixos, ha disminuit també. És interessant el cas dels anticonceptius orals (i altres tractaments amb combinacions de estrógens i progestágens), que poden augmentar lleugerament el risc de càncer de mama i de fetge, però d'altra banda reduïxen el risc de càncer de ovari i endometri, i possiblement càncer de colon i recte.

Per ultim adjunte un article que parla dels diferents aspectes del càncer, i com aquest te gran relació amb el medi ambient:

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/ORGANIZACIoN_DE_LAS_NACIONES_UNIDAS_/ONU/cancer/producto/ambiente/elpepisoc/19770610elpepisoc_1/Tes/8

No hay comentarios:

Publicar un comentario